لوفا (Luffa aegyptiaca) گیاه بسیار جذابی است از خانواده کدوئیان که به آن کدو لیفی هم گفته می شود. میوه هایش غالبا از کدو بزرگتر و پر رنگ تر است و انواع غول پیکری هم دارد که طولش به حدود 1/5متر و حتی بیشتر هم می رسد و برخی نمونه هایش را ما در اختیار داریم.
لوفا همانند انگور، پهن برگ و بالا رونده و بشدت علاقمند به داربست، درخت، دیوار و هر نوع ارتفاعی است که با پیچک های قدرتمندش به آن چنگ می زند و با رشد تهاجمی و سریعش چندین متر بالا می رود و سطح قابل توجهی را به تصرف خود در می آورد و با میوه های کشیده و گلهای زرد و درشتش منظره های بسیار زیبایی خلق می کند.
لوفا تنها گیاه تولیدکننده اسفنج در جهان است. میوه هایش در ابتدا سبز رنگ، بزرگ و سنگین است که در ادامه رشد به مرور گوشت داخل این کدوها تبدیل به یک سری الیاف در هم تنیده ی توری شکل، متخلخل و بسیار سبک می شود و همزمان پوستش کمرنگ شده، به زردی می گراید و نهایتا قهوه ای رنگ و کاملا خشک و سبک می شود.
بعد از اینکه میوه لوفا، روی بوته کاملا خشک و سبک می شود باید چیده شود و بعد از خیساندن در آب، پوستش کنده شده و اسفنج توری شکل داخلش نمایان می گردد و بعد از شستشو و خشک شدنش در صنایع مختلف به کار می رود. شایعترین کاربرد اسفنج ارزشمند گیاه لوفا در سطح جهان استفاده از آن بعنوان یک لایه بردار طبیعی است.